Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν πιστεύω στον ακτιβισμό του πληκτρολογίου. Τον θεωρώ κάτι σαν το σκονάκι: ναι, περνάς το μάθημα (νιώθεις καλύτερα για τον εαυτό σου) αλλά από ουσία μηδέν. Αν θέλεις να γίνεις σωστός στη δουλειά σου, πρέπει να κοπιάσεις, κι αν θέλεις κάτι να γίνει, πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να το κάνεις.

Έχοντας πει αυτό, με χαρά θα αναφέρω πως δεν έχω 100% δίκιο (δεν μου συμβαίνει συχνά). Κι αυτό, γιατί σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο ακτιβισμός του πληκτρολογίου (ή της αυλής, σε αυτή την περίπτωση) έπιασε.

Θυμάστε το Ice Bucket Challenge του 2014; Εκείνη τη φάση που έγινε viral, στην οποία διάσημοι (και μη) μπουγελώνονταν με παγωμένα νερά, για να κάνουν γνωστή την ασθένεια ALS και να εμπνεύσουν όλους εμάς τους υπολοίπους (και τους εαυτούς τους, ελπίζω) να δωρίσουμε χρήματα για την έρευνα για την καταπολέμησή της;

Ανακοινώθηκε τώρα πως από εκείνη την εκστρατεία συγκεντρώθηκαν 100 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία χρηματοδοτήθηκε ένα project, με την ονομασία Project MinE, που οδήγησε στην ανακάλυψη ενός νέου γονιδίου που σχετίζεται με την ασθένεια και ίσως μας φέρει πιο κοντά στη θεραπεία της.

Παρόλο που το γονίδιο σχετίζεται με ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων της ασθένειας, φαίνεται πως δίνει στους ερευνητές ένα νέο στόχο που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, επειδή βοηθάει στην κατανόηση των αιτιών που οδηγούν στην εκδήλωση της ασθένειας, κάτι που ίσως τους φέρει πιο κοντά στη θεραπεία.

Μπράβο, λοιπόν, και σε όσους έφαγαν το παγωμένο νερό στο κεφάλι αλλά, κυρίως, σε όσους έδωσαν τον οβολό τους και συνέβαλαν σε αυτή την ανακάλυψη. Για την επόμενη φορά, βέβαια, ας μην χρειαστεί να μπουγελώσουμε κανέναν. Αν κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί να κάνει – και μέχρι εκεί που του το επιτρέπουν οι δυνάμεις του, οικονομικά ή αλλιώς – για τα ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, θα μπορούμε να λέμε πιο συχνά πως οι προσπάθειές μας έχουν αποτέλεσμα.