Όσοι θα βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου, έχετε αρκετούς λόγους για να περάσετε μια βόλτα από το 8ο Street Mode Festival το οποίο θα διεξαχθεί και φέτος στο λιμάνι της πόλης.

Το συναυλιακό κομμάτι του festival πραγματικά αξίζει τον κόπο. Γιάννης Αγγελάκας, Ημισκούμπρια, NightStalker, 1000Mods, 63 High, Bad Movies αποτελούν εγγύηση.

Αλλά, υπάρχει και ένας άλλος λόγος. Εκεί θα βρίσκονται και οι Sugarhill Gang, ένα συγκρότημα στο οποίο αποδίδεται η αρχή της εμπορικής επιτυχίας του hip hop.

Βλέπετε, πριν από τον Kurtis Blow (οκ, λίγο πριν, αλλά δεν έχει σημασία… Πριν ήταν) και πολύ πριν από τους RUN DMC, τους NWA, τους Public Enemy και όλους τους άλλους, οι Sugarhill Gang σημείωσαν την πρώτη εμπορική επιτυχία του είδους, με το Rappers Delight του 1979.

Η έλευση των Sugarhill Gang στην Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στα πραγματικά πολύ ψιλά γράμματα για τους νεότερους fans του είδους. Και η αλήθεια είναι πως αν γινόταν πριν από δύο χρόνια ενδεχομένως να μην ασχολούνταν κανείς εκτός από τους ορκισμένους old school-άδες.

Ωστόσο φέτος η φάση είναι διαφορετική. Και αυτό γιατί βιώνουμε μια ξαφνική έξαρση νοσταλγίας της «παλιάς σχολής». Θα μπορούσε κάποιος να πει, μάλιστα, ότι στο hip hop η νοσταλγία αυτή άργησε κάπως να έρθει. Σε άλλα είδη μουσικής η «αναβίωση» του παρελθόντος έρχεται πιο συχνά. Δες απλά το πώς η χορευτική μουσική του Michael Jackson και το στυλ που έφερε με τις παραγωγές του ο Quincy Jones, επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε 4-5 χρόνια και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Αντιθέτως στο hip hop η φάση δεν έχει πάει έτσι. Πολλοί, μάλιστα, απέρριπταν τη μουσική συγκροτημάτων όπως οι Sugarhill Gang ως ντίσκο. Η επιστροφή στις ρίζες ξεκίνησε την τελευταία διετία και εν πολλοίς πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Ice Cube και του Dr Dre να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή της ιστορίας των NWA με την ταινία «Straight Outta Compton».

Η φλόγα άναψε και πλέον αναμένεται να έρθει και η ταινία «All eyes on me» για τη ζωή του 2Pac, ενώ παράλληλα αρκετά μεγάλη επιτυχία έχει σημειώσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το Dope, το οποίο επικεντρώνεται στο hip hop της δεκαετίας του 90, καθώς οι χαρακτήρες της ταινίας θεωρούν ότι το ραπ τελείωσε το 2001 και πως η μόδα σταμάτησε σε αυτά που φορούσε ο Will Smith στο The Fresh Prince of Bel Air.

Μιλώντας για μόδα, υπάρχει και το Fresh Dressed. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ το οποίο εξετάζει την επιρροή της hip hop κουλτούρας τόσο στην pop μουσική, όσο και στις ταινίες, την τηλεόραση και ειδικά τα ρούχα.

Περισσότερο από όλα, όμως, η νοσταλγία αυτή και η προσπάθεια της νέας γενιάς να συνδεθεί με την παλιά εποχή του hip hop και να ανακαλύψει ξανά τις ρίζες της συγκεκριμένης (όχι μόνο μουσικής) κουλτούρας, εκφράζεται μέσα από την επιτυχία μιας σειράς του Netflix που λέγεται The Get Down και η οποία γυρίζει ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν προσπαθώντας να καταγράψει τη γέννηση του hip hop. Πρόκειται για μια σειρά που εστιάζει στην παράλληλη άνοδο του hip hop, της disco αλλά και του graffiti στο Bronx της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 70, ακριβώς δηλαδή την εποχή που προέκυψαν και μάντεψε ποιοί: Οι Sugarhill Gang.

Οι Sugarhill Gang θα εμφανιστούν ζωντανά στο Street Mode Festival την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.

 

ΥΓ. Ειδικότερα για το The Get Down, θα γίνει άλλη λεπτομερέστερη ανάρτηση εν καιρώ.