«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως δεν ζω σε κουτί. Στην πραγματικότητα ζω μια αναπάντεχα ελεύθερη ζωή». Τα σχόλια ανήκουν στον Edward Snowden, γνωστό σε όποιον πραγματικά δεν ζει σε ένα κουτί τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, αφού ήταν εκείνος που αποκάλυψε (εκ των έσω) ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των Αμερικανών πολιτών. Η αποκάλυψη, όπως ήταν φυσικό κι επόμενο, τον έφερε αντιμέτωπο με την κατηγορία της κατασκοπείας και είχε ως αποτέλεσμα το να διαφύγει από τη Χαβάη, όπου βρισκόταν, και να καταλήξει να βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία στη Ρωσία, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη. Η ζωή του έγινε ταινία από τον Oliver Stone, με πρωταγωνιστή τον Joseph Gordon-Levitt.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Oliver Stone μίλησε με το Snowden μέσω δορυφόρου και μέσω webcam και ένα σωρό άλλων, στο πλαίσιο της Comic-Con του Σαν Ντιέγκο, σε μια άκρως μυστική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν μόνο επιλεγμένα μέλη του Τύπου και συντελεστές της ταινίας (που, μάλιστα, για να μπουν στο χώρο υποβλήθηκαν σε έρευνες με ανιχνευτές μετάλλου και δεν συμμαζεύεται). «Το FBI θα πάρει αντίγραφο αυτής της συνομιλίας, αφού είναι μέσω Google Hangouts», κάγχασε ο Snowden – κάτι ξέρει παραπάνω.

Κατά τη συνομιλία, ο Stone συνέκρινε το άγχος που είχε ο Snowden για την εμφάνισή του στην ταινία με έναν άλλο ερασιτέχνη ηθοποιό, που κόπηκε τελικά από μια ταινία του, έξι χρόνια νωρίτερα. «Σκηνοθέτησαν το Donald Trump», είπε ο Stone, που υπογράμμισε τη διαφορά ανάμεσα στο άγχος του ερασιτέχνη Snowden (που τελικά μπήκε στην ταινία) και στη σιγουριά του ερασιτέχνη Trump (που κόπηκε). «Μετά από κάθε γύρισμα πεταγόταν κι έλεγε: ‘Δεν ήταν υπέροχο;’ Ειλικρινά, Donald, όχι. Αυτή η σιγουριά του, του επιτρέπει να είναι υποψήφιος». «Θα ήθελα να αποφύγω αυτή τη σύνδεση», είπε από την πλευρά του ο Snowden – δεν τον αδικούμε.

 

Πληροφορίες: The Guardian