Οι De La Soul επιστρέφουν για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους

Θα κυκλοφορήσουν καινούριο δίσκο στα τέλη Αυγούστου μετά από 12 χρόνια

7000

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από το 2004 όταν οι De La Soul κυκλοφόρησαν την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά. Και αν το καλοσκεφτείς η κυκλοφορία αυτή συνέπεσε χρονικά με την περίοδο που το hip hop ηττήθηκε. Με την περίοδο που το hip hop σταμάτησε να μάχεται για να κρατήσει τις αξίες του και τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η δημιουργία του.

Περίπου εκείνη την περίοδο ήταν που ολοκληρώθηκε η νίκη της εμπορικότητας και της ποζεριάς. Τότε ήταν που ο πολύς κόσμος ξέχασε την πολιτική και κινηματική πλευρά του συγκεκριμένου είδους και συνέδεσε τον όρο hip hop εξ ολοκλήρου με τύπους που μιλούσαν μόνο για φράγκα, γκόμενες και το πόσο γαμάτοι είναι, χωρίς επί της ουσίας να λένε το παραμικρό. Περίπου εκείνη την περίοδο ήταν που στην Ελλάδα έγινε αυτονόητο και λογικό το να υπάρχουν ράπερς στα μπουζούκια. Κάπου εκεί ήταν που το hip hop ως είδος έμοιαζε να έχει πεθάνει.

Βέβαια, επί της ουσίας, αυτός ο θάνατος αποδείχθηκε πως μάλλον ήταν αναγκαίος, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα γενιά (με τύπους σαν τον Kendrick Lamar) που φέρνει την αναγέννηση του είδους. Και τώρα, έρχονται και πάλι οι De La Soul, που στις 26 Αυγούστου θα κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο μετά από το 2004, για να «επικυρώσουν» την είσοδο στη νέα εποχή.

Άλλωστε οι De La Soul ήταν πάντα μια σημαδιακή μπάντα. Επαναστάτες μέσα σε ένα επαναστατικό κίνημα. Την ώρα που (το μακρινό 1988) οι ράπερς μιλούσαν με ωμό τρόπο για τα προβλήματα της καθημερινότητας στα γκέτο και που η όλη κατάσταση γυρνούσε προς το gangsta rap με την άνοδο των NWA, οι De La Soul ήταν εν πολλοίς οι… χίπηδες του hip hop. Με στίχους που αναφέρονταν στην ανάγκη να υπάρχει ειρήνη, φορώντας πολύχρωμα πουκάμισα, έχοντας σχέδια λουλουδιών στο εξώφυλλο του δίσκου τους και παρουσιάζοντας το κόνσεπτ του «D.A.I.S.Y. Age» (το οποίο είναι ακρωνύμιο για το «da inner sound, y’all»), οι De La Soul πήγαιναν αντίθετα στο ρεύμα.

3 feet high and rising

Τα μηνύματα, βέβαια, ήταν άκρως πολιτικά. Μάλιστα οι De La Soul τα έβαλαν ευθέως και με τη βίαιη κατεύθυνση την οποία ακολουθούσε το hip hop, ειδικά με το δεύτερο δίσκο τους (το De La Soul Is Dead του 1991) το οποίο μπορεί στο μυαλό των περισσοτέρων να είναι ο δίσκος που περιέχει το χαβαλεδιάρικο «Ring Ring Ring», αλλά εκτός αυτού έχει και κομμάτια όπως το «Millie Pulled a Pistol on Santa», το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού το οποίο δεν άντεχε, πλέον, τη σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της.

«Επαναστατικές» για τα δεδομένα του hip hop (αλλά και ταυτόχρονα ενδεικτικές της αποδοχής του συγκροτήματος από άλλους μουσικούς χώρους) ήταν και οι συνεργασίες τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2002 οι De La Soul έκαναν περιοδεία με συγκροτήματα όπως οι Cake και οι Flaming Lips, αλλά και η πασίγνωστη συνεργασία τους με τους Gorillaz του Damon Albarn, στο «Feel Good Inc.», το οποίο έχει κερδίσει και Grammy.

 

Ο νέος δίσκος

Οι De La Soul αποφάσισαν, λοιπόν, να επιστρέψουν στη δισκογραφία. Και αποφάσισαν να το κάνουν με το δικό τους τρόπο, μακριά από εταιρείες. Ξεκίνησαν, λοιπόν, το Μάρτιο του 2015 μια καμπάνια στο Kickstarter (μαζί με ένα νέο τραγούδι, το «God it» παρέα με τον Nas) για να χρηματοδοτήσουν το νέο δίσκο, ο οποίος θα λέγεται And the Anonymous Nobody…. Στόχος ήταν να μαζέψουν of $110.000, ποσό το οποίο ξεπέρασαν σε λιγότερο από 10 ώρες! Εν τέλει μάζεψαν ένα ποσό το οποίο ξεπέρασε τις $600.000.

Αρχικός στόχος ήταν ο δίσκος να κυκλοφορήσει στις 26 Απριλίου του 2016, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό λόγω θεμάτων που έπρεπε να λυθούν με διάφορες δισκογραφικές εταιρείες, σχετικά με τη συμμετοχή άλλων καλλιτεχνών (Damon Albarn, Snoop Dogg, David Byrne, Usher, Pete Rock, Little Dragon, 2 Chainz) στο δίσκο.

De La Soul new album

Έτσι, η κυκλοφορία του δίσκου προγραμματίστηκε εκ νέου για τις 26 Αυγούστου (διακρίνω μια εμμονή με τον αριθμό 26;). Παράλληλα, έχουν βγάλει ήδη στο youtube διάφορα κομμάτια, όπως το «Pain» με τον Snoop Dogg, το «Royalty Capes» και το «Trainwreck», το οποίο μιλά για την αξία της υπομονής και της επιμονής. Επίσης, έχουν βγάλει και ένα EP το οποίο λέγεται «For Your Pain & Suffering», με κομμάτια τα οποία δεν θα είναι μέσα στο καινούριο album.

Φυσικά, επειδή μιλάμε για τους De La Soul που… δεν είναι οι ράπερς που έχεις συνηθίσει, μουσικά το νέο τους album είναι το αποτέλεσμα πολλών ωρών jamαρίσματος μέσα στο στούντιο με μια live μπάντα, τους Los Angeles’ Rhythm Roots All-Stars και μετέπειτα επεξεργασίας από κοινού με τον παραγωγό Dave West…

Για να παραγγείλεις το νέο δίσκο, πάτα εδώ  ή εδώ

Άκου το «For Your Pain & Suffering»:

Κομμάτια από τον καινούριο δίσκο:

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.