Νέα μουσική – παλιά μουσική από τον Κ. Βήτα

4653

Το ακούω ασταμάτητα εδώ και δύο μέρες. Το έβαλα κατά τύχη, επειδή μου ήρθε σχετικό μέηλ από το Spotify, ότι, δηλαδή, έχει ανέβει νέα μουσική από τον Κ. Βήτα και το σταμάτησα αναγκαστικά και με δυσκολία.
Δεν ήμουν από τους τυχερούς που βρέθηκαν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση πριν από 3 χρόνια, για να ακούσουν τη Συγκατοίκηση, τα κομμάτια του Κ. Βήτα, όπως τα οραματίστηκαν και τα εκτέλεσαν το ARTéfacts ensemble, ο Κορνήλιος Σελαμσής, η Θεοδώρα Μπάκα και είκοσι μουσικοί, αντικαθιστώντας τους ήχους του υπολογιστή του Κ. Βήτα με ακουστικά όργανα. Άκουσα το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης στο Spotify, πριν από δύο μέρες. Το άκουσα στο σαλόνι, το άκουσα δουλεύοντας, το άκουσα τρώγοντας, το άκουσα διαβάζοντας, το άκουσα στο γραφείο, το άκουσα πίνοντας τσάι, το έβαλα να παίζει πολύ σιγά όσο κοιμόμουν, το άκουσα και πάλι παίρνοντας πρωινό, δουλεύοντας, διαβάζοντας, τρώγοντας, φτιάχνοντας γλυκό…
Είναι εντυπωσιακή, από την πρώτη στιγμή, η εισαγωγή ακουστικών οργάνων εκεί που ο ακροατής ήταν συνηθισμένος να δέχεται τους ηλεκτρονικούς ήχους, που γίνονται πιο γήινοι, πιο «κοντινοί», και ταυτόχρονα, με κάποιον τρόπο, πιο απόκοσμοι. Κομμάτια που ξέρεις καλά έρχονται να σε εκπλήξουν με έναν τρόπο πολύ βασικό και βαθύ.
Η Συγκατοίκηση κυκλοφορεί σε CD και LP, αλλά και στο iTunes, το Spotify και όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από την Puzzlemusik σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Πάρε μια γεύση