Η Τέχνη του Χιούμορ

4511

Τέχνη, λεει, βρίσκεις και στα πιο αναπάντεχα σημεία. Αυτό άκουσε ο street artist, Michael Pederson και γέμισε το Σίδνεϊ έργα του. Τα εν λόγω έργα, όμως, δεν είναι συνηθισμένα. Δεν θα βρείτε έναν πίνακα ζωγραφικής ή ένα γλυπτό. Ο Michael Pederson αφήνει πίσω του μια δόση… χιούμορ.

Καθώς, λοιπόν, ο μέσος Αυστραλός του Σίδνεϊ περπατάει στο δρόμο, για να πάει στη δουλειά του ή για έναν καφέ, ή για φαγητό ή ό,τι κάνουν όσοι βγαίνουν από το σπίτι και τη δουλειά τέλος πάντων (έχουμε ξεχάσει), μπορεί να βρεθούν απέναντι σε ένα έργο του. Και αν δεν προσέξουν καλά, ίσως να μην το καταλάβουν: προειδοποιητικές πινακίδες, οδηγοί, αστικές υπηρεσίες, όλα παίρνουν μια νέα ζωή στα χέρια του καλλιτέχνη, που τα μετατρέπει σε χιουμοριστικές πινακίδες, που εντάσσονται πλήρως στο αστικό τοπίο. Παγκάκια, παλιά αυτοκίνητα, δέντρα, φυτά, μεταλλάσσονται σε κάτι που βοηθάει το κοινό του να ξεφύγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και ίσως να δει τη ζωή με άλλο μάτι.

Τα έργα του, που ξεκίνησαν να «ξεφυτρώνουν» στο Σίδνεϊ από το 2012, συνήθως δεν κρατάνε πάνω από έναν μήνα. Εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης (ανάμεσα σε αυτά και ο άνθρωπος), συνήθως χάνονται ή καταστρέφονται εύκολα. Γι’ αυτό ο καλλιτέχνης φροντίζει να τα απαθανατίζει με τη φωτογραφική του μηχανή και να τα μοιράζεται με τον κόσμο, μέσα από την ιστοσελίδα του, http://miguelmarquezoutside.com/

Pederson1

Pederson2

Pederson4

Pederson5