Βιβλίο: Το νέο μυστικό μακροζωίας

4255

Μακροβιοτικές δίαιτες, χορτοφαγικές δίαιτες, γιόγκα, πιλάτες, διαλογισμός… Και τι δεν έχουμε κάνει για να ζήσουμε λίγο παραπάνω… Τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που με την αδερφή μου και την ξαδέρφη μου υποπτευόμασταν εδώ και χρόνια: αυτοί που διαβάζουν βιβλία ζουν περισσότερο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Science & Medicine, όποιοι περνάνε 30 λεπτά την ημέρα διαβάζοντας βιβλία ζουν σχεδόν δύο χρόνια περισσότερο από εκείνους τους άλλους, που δεν διαβάζουν. Η έρευνα βασίστηκε σε μελέτη 3.635 ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών, που χωρίστηκαν σε ομάδες όσων διαβάζουν από 3,5 ώρες εβδομαδιαία και πάνω, όσων διαβάζουν μέχρι 3,5 ώρες εβδομαδιαίως και όσων δεν διαβάζουν καθόλου, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η φυλή, το γένος και η εκπαίδευση. Ανακάλυψαν, λοιπόν, πως, 12 χρόνια αργότερα, όσοι διαβάζουν περισσότερο από 3,5 ώρες την εβδομάδα είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν (στο υπό εξέταση χρονικό διάστημα), ενώ όσοι διάβαζαν μέχρι 3,5 την εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, από όσους δεν διάβαζαν καθόλου.

Γενικά, το 33% όσων δεν διάβαζαν πέθαναν, συγκριτικά με το 27% όσων διάβαζαν. Όσο περισσότερο διάβαζαν, τόσο περισσότερο ζούσαν.

Ακόμη, λοιπόν, κι αν αγνοήσουμε όλα τα θετικά που μπορούν να προκύψουν από την ανάγνωση ενός βιβλίου, αξίζει τον κόπο να ζήσει κανείς δύο χρόνια παραπάνω.

Κάπου εδώ, βέβαια, μπαίνει και η κουβέντα του τι διαβάζει ο καθένας. Για να προλάβω πιθανές ερωτήσεις, πουθενά στην έρευνα δεν αναφερόταν λίστα προτεινόμενων συγγραφέων.