Κάποιος παίζει με τον πόνο μου…

0
2770

Ένα από τα πλέον εκνευριστικά πράγματα που έχει φέρει στη ζωή (μου) μας η ανάπτυξη του Ίντερνετ ως μέσου πληροφόρησης και ενημέρωσης, είναι οι παραπλανητικοί τίτλοι στις ειδήσεις.

Παλιά το πρόβλημα αυτό δεν υπήρχε σε τέτοιο βαθμό, καθότι πολύ απλά οι τίτλοι ήταν στο εσωτερικό ενός εντύπου το οποίο είχες ήδη αγοράσει. Η παραπλάνηση περιορίζονταν μόνο στον κράχτη του κάθε εντύπου, δηλαδή το εξώφυλλο/πρωτοσέλιδο. Εξίσου εκνευριστικό μεν (ειδικά όταν είχες δώσει χρήματα για να το αγοράσεις), αλλά όπως και να το δεις πιο σπάνια περίπτωση σε σύγκριση με αυτό που γίνεται σήμερα.

Σήμερα όλοι επιζητούν εναγωνίως το κλικ. Άρα ο κάθε τίτλος κάθε κειμένου πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο δελεαστικός προς τον αναγνώστη προκειμένου να τον ωθήσει να πατήσει το κουμπί του ποντικιού. Και, δυστυχώς, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το περιεχόμενο απογοητεύει, αποτελούν, πλέον, την πλειοψηφία.

Υπάρχουν και οι φορές που η πρακτική αυτή είναι λίγο πιο εκνευριστική από συνήθως. Όπως για παράδειγμα όταν πρόκειται για θέματα που πραγματικά σε ενδιαφέρουν. Κάπως έτσι την πάτησα, που λες, χθες και έσπευσα με ταχύτητα πιο γρήγορη και από τη σκιά μου να πατήσω το κλικ σε κείμενο με τίτλο «Οι White Stripes επανενώνονται για να καταγγείλουν τον Ντόναλντ Τραμπ». Αντιλαμβάνεσαι. Η φάση ήταν «Οι White Stripes επαν» και είχα ήδη πατήσει το κλικ πανηγυρίζοντας ήδη για την επιστροφή τους και κάνοντας όνειρα για το πού θα παίξουν, αν θα βγάλουν καινούρια μουσική και αν με κάποιο τρόπο θα περάσουν και από μέρος στο οποίο να μπορώ να πάω.

Όσο και να έψαξα στο κείμενο, ωστόσο, η λέξη επανένωση δεν υπήρχε πουθενά. Όπως δεν υπήρχε και τίποτα το οποίο να υπονοεί ή να περιγράφει κάποια επανένωση. Αντιθέτως, το θέμα είχε να κάνει με μια… ανακοίνωση που έβγαλαν οι White Stripes δηλώνοντας «αηδιασμένοι» από το γεγονός ότι σε ένα βίντεο που παρουσιάζει τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο ακούγεται το τραγούδι τους «Seven Nation Army».

Τους καταλαβαίνω. Εξίσου αηδιασμένος και εξαπατημένος νιώθω και εγώ…

Για την ιστορία, το κείμενο που προκάλεσε την οργή μου, έχει ως εξής:

«Οι White Stripes επανενώνονται για να καταγγείλουν τον Ντόναλντ Τραμπ»

Τα μέλη του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος White Stripes, το οποίο επισήμως διαλύθηκε το 2011, εξέδωσαν χθες Τρίτη κοινή ανακοίνωση για να διαμαρτυρηθούν επειδή ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε ένα τραγούδι τους σε βίντεό του.

Το πρώην ζευγάρι των ρόκερ, ο κιθαρίστας Τζακ Γουάιτ και η ντράμερ Μεγκ Γουάιτ, δήλωσαν «αηδιασμένοι» από το γεγονός ότι σε ένα βίντεο που παρουσιάζει τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο ακούγεται το τραγούδι τους «Seven Nation Army».

«Οι White Stripes θα ήθελαν να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το βίντεο αυτό», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους. «Είναι αηδιασμένοι από αυτόν τον συσχετισμό και από την παράνομη χρήση του τραγουδιού τους», προσθέτουν.

Το βίντεο, που μοιάζει περισσότερο να έχει δημιουργηθεί από κάποιον υποστηρικτή του Τραμπ παρά από την επίσημη εκστρατεία του, ξεκινά δείχνοντας εικόνας φτώχειας στις ΗΠΑ και προσφύγων στο εξωτερικό προτού ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων φτάσει στον Λευκό Οίκο θριαμβευτικά, κατεβαίνοντας από το ιδιωτικό του αεροπλάνο.

Στο παρελθόν πολλοί καλλιτέχνες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους και έχουν διαμαρτυρηθεί για τη χρήση από τον Τραμπ τραγουδιών τους στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Μεταξύ αυτών είναι οι Rolling Stones, η Adele, οι R.E.M., ο Νιλ Γιανγκ, αλλά και οι κληρονόμοι του πρώην Σκαθαριού Τζορτζ Χάρισον.