Τον Αύγουστο του 2016 μια σειρά σεισμών, με ισχυρότερο έναν σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χτύπησε την κεντρική Ιταλία, κοντά στην πόλη Αματρίτσε. Σχεδόν 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δύο μήνες αργότερα άλλη μια σειρά σεισμών, με ισχυρότερο έναν σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήρθε σχεδόν να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει όρθιο.

amatrice

Ολόκληρα χωριά σχεδόν εξαφανίστηκαν από το χάρτη παίρνοντας μαζί τους ανεκτίμητα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς. Η Ιταλία, εν μέσω οικονομικής – και κοινωνικής – κρίσης, υπέστη μια καταστροφή από την οποία δύσκολα θα επανέλθει.

Σε αυτό το πλαίσιο, Ιταλοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη προχωρούν σε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τη γειτονική χώρα, διοργανώνοντας το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου, εκδήλωση συμπαράστασης. Συγκεκριμένα, από τις 12.00 μέχρι τις 22.00 ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο ιταλικό τραπέζι, ένα ιταλικό street food party, με ιταλικό φαγητό, κρασί, μπύρα, χορό και τις μουσικές επιλογές του DJ Αλέξανδρου Νταϊλάκη, στο κλίμα των εορτών.Τις γνήσιες ιταλικές συνταγές θα συνοδεύσουν τα ιταλικά γλυκά σε σφηνάκια.

Στη δράση συμμετέχουν τα καταστήματα Funky Burger, Gian Gusto, Mare e Monti, High School, Blé και Navona με την «υπογραφή» του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του 6ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, με στόχο την ενίσχυση των σεισμοπαθών του Αματρίτσε.