Το Σινικό Τείχος… εξαφανίζεται

4304

Για να προλάβω τους κακεντρεχείς, δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα. Δεν μπορώ, όμως, παρά να κάνω τις συνδέσεις: η οικονομία εξαφανίζεται, οι συντάξεις εξαφανίζονται… Τώρα εξαφανίζεται και το Σινικό Τείχος!

Σύμπτωση; Προφανώς! Αλλά δεν μπορούσα να μην την επισημάνω.

Φαίνεται, λοιπόν, πως εν μέρει λόγω της φυσικής διάβρωσης εν μέρει λόγω της ανθρώπινης διάβρωσης (μιας και προφανώς οι τουρίστες αλλά και οι ντόπιοι δεν μπορούν να κρατήσουν τα χέρια στις τσέπες), σταδιακά το Σινικό Τείχος… λιγοστεύει. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, έχει εξαφανιστεί το 30% του Τείχους, με ολόκληρα κομμάτια του, μήκους χιλιομέτρων, να λείπουν. Για να μην κατηγορούμε μόνο τον καιρό, τα δέντρα που φυτρώνουν μέσα του (και το καταστρέφουν εκ των έσω) και τους τουρίστες (σκέψου ότι το «έλα μωρέ, δεν πειράζει μια πετρούλα» το λένε εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, πόσες πετρούλες πια!), πολλοί είναι οι κάτοικοι των διάφορων – φτωχών – περιοχών που διαπερνά το Τείχος που κλέβουν κομμάτια του για να χτίσουν τα σπίτια τους.

Παρότι είναι ξεκάθαρα παράνομο να κλέβει κανείς κομμάτια του Τείχους, μέχρι τώρα οι κινεζικές αρχές δεν έκαναν και πολλά για τη φύλαξή του. Ωστόσο, τώρα πια ανακοινώθηκε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι στους δήμους που συνορεύουν με το Τείχος, ώστε να διαπιστωθεί αν ακολουθούνται τα μέτρα που είχαν οριστεί πριν από περίπου μια δεκαετία για την προστασία του.

Η κατασκευή του Σινικού Τείχους ξεκίνησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του κατασκευάστηκε από τη δυναστεία των Μινγκ, από το 1368 μέχρι το 1644. Σύμφωνα, όμως, την Κρατική Διοίκηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μόλις το 10% των συνολικά πάνω από 21.000 χιλιομέτρων του Τείχους είναι επισκέψιμο.