Το μεσαίο δάχτυλο του Γκάμπριελ προς τους ναζί

4312

Είτε τον συμπαθείς είτε όχι, έκανε τη χειρονομία της δεκαετίας.

Αντιμέτωπος με μια ομάδα φασιστών, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δεν δίστασε να χαμογελάσει ειρωνικά, να στρίψει την πλάτη του και, στρίβοντας, να υψώσει τη δεξιά του γροθιά και να κρατήσει κατεβασμένα όλα τα δάχτυλα πλην του μεσαίου.

Ναι.

Τους έκανε κωλοδάχτυλο.

Ο Γκάμπριελ έχει και στο παρελθόν επιδείξει περιφρόνηση προς το χώρο των ναζί της χώρας του, ενώ στο παρελθόν έχει διακόψει τις σχέσεις με τον πατέρα του λόγω του ναζιστικού παρελθόντος του τελευταίου.

Την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κάτω Σαξονία ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, μια ομάδα νεοναζί, με κουκούλες και βαμμένα πρόσωπα, συγκεντρώθηκαν έξω από έναν κήπο στον οποίο βρίσκονταν ο Γκάμπριελ και η ακολουθία του. Στην αρχή η ομάδα φώναζε απλά συνθήματα, όπως «Ποιος σας πρόδωσε; Οι Σοσιαλδημοκράτες!» («Wer hat euch verratet? Sozial Demokraten!»). Στη συνέχεια, όμως, αναφέρθηκαν στον πατέρα του, λέγοντας: «Ο πατέρας σου αγαπούσε αυτή τη χώρα, εσύ την καταστρέφεις». Δημοσιογραφικοί και κυβερνητικοί κύκλοι (της Γερμανίας) αναφέρουν πως επρόκειτο για μέλη του τοπικού νεοναζιστικού NPD.

Η αντίδραση του Γκάμπριελ καταγράφηκε από τις κάμερες και κυκλοφόρησε λίγες μέρες αργότερα στα κοινωνικά δίκτυα.