Παγκόσμια ανακούφιση και ένα μεγάλο ξεφύσημα χαλάρωσης (σε φάση ω, ρε φίλε, πέρασε κι αυτός ο εφιάλτης) φέρνει η παρακάτω είδηση: Το Kickass Torrents επανήλθε!

Και μη το γελάτε καθόλου. Ο πανικός που προέκυψε μετά τη σύλληψη (πριν από μερικές μέρες) του ιδρυτή του Kickass Torrents, του Ουκρανού Αρτέμ Βολίν, και του επακόλουθου κατεβάσματος της σελίδας, ήταν υπαρκτός. Καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία επί του θέματος, δέχτηκα τουλάχιστον 3 ερωτήσεις από συναδέλφους (για τους οποίους δεν περίμενα ότι θα ξέρουν τι σημαίνει η λέξη torrent), που ήρθαν με εμφανή την αγωνία στο βλέμμα τους (λες και μας έκοβαν τους μισθούς ή κάτι τέτοιο) και με ρωτούσαν: «Τι θα κάνουμε τώρα; Από πού θα κατεβάζουμε;».

(Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι η έκπληξή μου δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο εκείνη τη φορά που με ρώτησε στο τηλέφωνο η μάνα μου ποιο είναι το καλύτερο -κατά τη γνώμη μου- πρόγραμμα για να κατεβάζει torrents, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.)

Που λέτε, λοιπόν, το Kickass Torrents, ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του (έλα, πάρε και το link με τη νέα επέκταση που χρησιμοποιεί) και, μάλιστα, όπως διαβάζω, ένας μεγάλος αριθμός proxies κατάφεραν να επιβιώσουν του κλεισίματος.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα τεχνολογίας The Inquirer, η ομάδα του KAT φαίνεται πως έμαθε από τα λάθη που άλλοι είχαν ήδη μάθει για λογαριασμό τους. Μέχρι τώρα, το Kickass Torrents χρησιμοποιούσε servers οι οποίοι βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, κάτι που όπως φαίνεται δεν ήταν και η σοφότερη των επιλογών.

Σύμφωνα με μια άλλη ιστοσελίδα τεχνολογίας, τη The Verge, κάποια ανώνυμη πηγή απέστειλε λεπτομέρειες σχετικά με τον νέο ιστότοπο μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο βέβαια είχε ως αποστολέα το KAT.am. Όπως αναφέρεται στο email, η ιστοσελίδα «φιλοξενείται σε πολλούς cloud διακομιστές με σκοπό να αποτρέπεται ο αποκλεισμός της και τα αρχεία βρίσκονται καλά κρυμμένα πίσω από τον πάροχο διαδικτυακής ασφάλειας CloudFlare». Η ανώνυμη πηγή υποσχέθηκε ότι η νέα ιστοσελίδα «θα φιλοξενεί τη πλήρη βάση δεδομένων του KAT, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων και πληροφοριών των χρηστών του».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε συνεργασία με διάφορους αστυνομικούς φορείς είχαν καταφέρει την περασμένη εβδομάδα να «κατεβάσουν» το Kickass Torrents. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, τόσο η Apple όσο και το Facebook έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στον εντοπισμό και την ξαφνική σύλληψη του 30χρονου Βολίν. «Στις 31 Ιουλίου του 2015, αρχεία τα οποία παρείχε η Apple έδειξαν ότι ο λογαριασμός me.com χρησιμοποιήθηκε για κάποια αγορά στο iTunes. Τα αρχεία έδειξαν επίσης ότι η ίδια διεύθυνση IP χρησιμοποιήθηκε στην ίδια ημέρα για πρόσβαση στην σελίδα του Kicass στο Facebook», αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα τεχνολογίας Engadget.

«Από το 2012 οπότε και το Kickass άρχισε να δέχεται δωρεές στο ψηφιακό νόμισμα bitcoin, 72.767 δολάρια μεταφέρθηκαν σε έναν Coinbase λογαριασμό στο όνομα του Βολίν. Το ίδιο ηλεκτρονικό πορτοφόλι ήταν καταχωρημένο στην ίδια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου me.com». Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Inquirer, τόσο η Apple όσο και το Facebook αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το ρόλο που έπαιξαν στον εντοπισμό του Βολίν.

Αλλά, όλα αυτά, επί της ουσίας, ελάχιστα ενδιαφέρουν. Το θέμα είναι άλλο: Το Kick Ass Torrents επέστρεψε! Ορμάτε όσο προλαβαίνετε!