Η τύχη της street art ή τι μπορεί να πάθει ένας Banksy

4391

Τον Απρίλιο του 2014, δηλαδή μερικούς μήνες μετά από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν ακόμη και τα πιο απλά τηλεφωνήματα των πολιτών, ένα γκραφίτι εμφανίστηκε γύρω από έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στον τοίχο ενός σπιτιού, στο Cheltenham του Gloucestershire. Τρεις πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, με καπαρντίνες και ειδικό εξοπλισμό, «προσπαθούσαν να ακούσουν» τα τηλεφωνήματα που θα έκαναν οι ανυποψίαστοι πολίτες από το δημόσιο θάλαμο.

Πρόκειται, φυσικά, για έναν Banksy.

Ο τοίχος στον οποίο εμφανίστηκε η τοιχογραφία «τυχαίνει» να βρίσκεται μερικά μίλια μακριά από το αρχηγείο των υπηρεσιών παρακολούθησης της βρετανικής κυβέρνησης.

Αν το έχετε δει, είστε τυχεροί. Γιατί αυτές τις ημέρες το σημείο έχει σκεπαστεί με μουσαμάδες και πλαστικά, στο πλαίσιο, μάλλον, ανακαίνισης. Κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν τι έχει γίνει με την τοιχογραφία του γνωστού graffiti artist. Φήμες λένε πως ίσως έχει αφαιρεθεί εκείνο το κομμάτι του τοίχου, άλλοι λένε πως έχει καταστραφεί, άλλοι λένε πως είναι πιθανό να έγιναν και τα δύο – να επιχειρήθηκε να αφαιρεθεί για να μην καταστραφεί, αλλά δύσκολο το να σωθεί ακέραιο όταν αφαιρείται ένα κομμάτι του τοίχου.

Επρόκειτο, βέβαια, για μια σχεδόν… προαναγγελθείσα καταστροφή, αφού οι ιδιοκτήτες του σπιτιού τον Ιανουάριο το είχαν βγάλει προς πώληση, λέγοντας, μάλιστα, πως χρειάζεται «εκτεταμένες επιδιορθώσεις». Εξάλλου, το έργο έχει υπάρξει στο παρελθόν στόχος βανδαλιστών, ληστών, και άλλων “-στων”, παρά τις προσπάθειες, τόσο της δημοτικής αρχής, όσο κι ενός πλούσιου κυρίου, να διασωθεί.

Κάποια στιγμή θα μάθουμε. Προς το παρόν, μπορούμε μόνο να εικάζουμε για το τι μπορεί να βλέπει ο κύριος αυτός, που κοιτάζει κάτω από το πλαστικό, και να ελπίζουμε για το καλύτερο.