Σε γενικές γραμμές η προηγούμενη χρονιά, το 2015 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη μουσική. Ήταν μια χρονιά κατά την οποία είδαμε επιστροφές από συγκροτήματα – θρύλους όπως οι Faith No More και ο Blur, ενώ παράλληλα εμφανίστηκαν καινούρια συγκροτήματα και καλλιτέχνες (όπως οι Highly Suspect ή η Courtney Barnett) με δουλειές που ενθουσίασαν και άφησαν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Ωστόσο, αυτός (ή μάλλον καλύτερα αυτοί) που πραγματικά έκλεψαν την παράσταση και μας έδωσαν το πιο σημαντικό, ίσως, κομμάτι της χρονιάς, δεν ήταν ούτε οι Faith No More, ούτε οι Blur, ούτε καμία άλλη καταγεγραμμένη μπάντα.

Αντιθέτως, ήταν χίλιοι τρελοί Ιταλοί από την Τσεζένα, που έχοντας βαρεθεί να τρέχουν δεξιά και αριστερά στην Ιταλία για να δουν μια συναυλία της προκοπής, αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Χίλιοι μουσικοί, που μαζεύτηκαν σε έναν χώρο και έπαιξαν όλοι μαζί το Learn to fly των Foo Fighters σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να προσθέσουν την Τσεζένα στο πρόγραμμα της περιοδείας τους.

Το αποτέλεσμα, ήταν λίγο πολύ προδιαγεγραμμένο, καθώς επί της ουσίας θα έπρεπε να είσαι πολύ μεγάλος μαλάκας για να πεις όχι σε μια τέτοια απαίτηση. Και αν μη τι άλλο ο Dave Grohl και τα υπόλοιπα μέλη των Foo Fighters μαλάκες δεν είναι.

Όμως, κατά τα φαινόμενα, η φάση με τους Foo Fighters ήταν μόνο η αρχή. Γιατί οι Rockin 1000 (όπως ονομάστηκαν) αποφάσισαν πως δεν είναι πυροτέχνημα και πως θέλουν να συνεχίσουν.

Και τι κάνεις μετά από αυτό που έγινε πέρσι; Μα, φυσικά δίνεις συναυλία!

Και επειδή ως γνωστόν όλοι οι καλοί χωράνε στη φάση προστέθηκαν κάτι περισσότερο από 200 μουσικοί ακόμη (το όνομα, πάντως, δεν άλλαξε σε Rockin 1.200) έκλεισαν το γήπεδο της Τσεζένα, έστησαν τα μηχανήματά τους και ετοίμασαν ένα playlist 17 τραγουδιών στο οποίο έβαλαν μερικά από τα πλέον σημαντικά ροκ τραγούδια της ιστορίας, τα οποία ερμήνευσαν όλοι μαζί ζωντανά το βράδυ της 24ης Ιουλίου.

Βέβαια, μια τέτοια μπάντα δεν είναι και πολύ εύκολο να προετοιμαστεί για live. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα είπε ο εμπνευστής της όλης φάσης, Fabio Zaffagnini, οι μουσικοί που έπαιξαν προετοιμάστηκαν ο καθένας μόνος του στο σπίτι του και στο τέλος έκαναν πρόβες για τρεις μέρες όλοι μαζί.

Για να καταλάβεις το μέγεθος, για να μπορέσει να γίνει το live, χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, 400 φώτα σκηνής, 25 κάμερες, 20 χιλιόμετρα καλωδίων, 500 μικρόφωνα, 1250 ζευγάρια ακουστικών, συνολικά 387 κανάλια στον μείκτη, 200 κανάλια ηχογράφησης, και 700 kw ηλεκτρικού ρεύματος!

(Τι να τους κλάσουν οι Manowar που κατεβάζουν το ρεύμα στις συναυλίες και λένε ότι «δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια για να τους αντέξει!»)

Το playlist που έπαιξαν έχει ως εξής:

Bittersweet Symphony – The Verve

Come Together – The Beatles

Gold on the Ceiling – The Black Keys

Born to be Wild – Steppenwolf

Jumpin’ Jack Flash – Rolling Stones

It’s a Long Way to the Top – AC/DC

C’mon Everybody – Eddie Cochran

Police on my Back – Clash

Seven Nation Army – The White Stripes

Blitzkrieg Bop – The Ramones

Smells Like Teen Spirit – Nirvana

Rebel Rebel – David Bowie

People Have the Power – Patti Smith

Rockin’ in the Free World – Neil Young

Song 2 – Blur

Medley (Jimi Hendrix’s Purple Haze and Foxy Lady; Led Zeppelin’s Kashmir, Moby Dick, Heartbreaker, Communication Breakdown and Whole Lotta Love)

Learn to Fly – Foo Fighters

Ήδη στο youtube κυκλοφορούν διάφορα video από τη συναυλία, αλλά το ένα επίσημο που έχει ανέβει, είναι αυτό κατά το οποίο οι Rockin 1000 ερμηνεύουν το Rebel Rebel του David Bowie.